Nukahda rauhallisuuteen

Creative Commons -lisenssi Tekijä on Martin Gommel

Ensimmäisessä neljästä yöharjoituksessa keskitytään rentouden, rauhallisuuden ja tyyneyden löytämiseen. Tiibetiläisessä bönissä sanotaan hiljaisen ja tasapainoisen mielen seuraavan huomion tuomisesta keskikanavaan.

Ideana on nukahtaa rauhallisessa mielentilassa, ja käyttää tämän tukena visualisaatiota ja huomion tuomista kurkun alueelle. Voit käyttää mitä tahansa asiaa, mikä saa sinut rauhoittumaan. Perinteisesti unijoogassa on käytetty punaisena hohtavaa nelilehtisen lootuskukan symbolia ja tiibetiläistä A-tavua visualisoituna kurkun alueelle kaulan alaosaan poikittain maanpinnan suuntaisesti seisoessasi (tai pystyssä kun makaat.)

Lootus on voimakas puhdistumisen ja avautumisen symboli, koska nousee pohjamudista kohti valoa veden pinnalle ja avautuu loistoonsa. A-tavu kuvastaa bön-buddhalaisuudessa monia asioita, joista tärkeimpänä luonnollista mieltäsi, puhdasta valaistunutta buddhamieltäsi, joka on läsnä kaikissa kokemuksissasi, myös vaikeimmissa. Jos et muista, millainen on tiibetiläinen A-kirjain, voit hyvin kuvitella suomalaisen A-kirjaimen. Punaisen värin kerrotaan auttavan unien muistamisessa ja tiibetiläisen näkemyksen mukaan elämän tuulen virtamme keskittyy kurkkuchakran alueelle nähdessämme unia. Tuotaessa huomio ja nämä symbolit kurkun alueelle edesautat rauhallisuuden tuomista uniisi.

Visualisointi voi olla pitkä tai lyhyt, mikä tuntuu hyvältä itsestäsi. Älä kuitenkaan pakota sitä, vaan anna mielesi levätä kuvissa ja koe sulautuvasi punaisesta valosta hohtavaan rauhallisuuteen. Tämä voi käydä hetkessä tai kestää minuutteja. Muista aina, että tarkoitus on rauhoittua. Jos alat kokea itsesi levottomaksi, kun et tiedä, miten harjoitus tehdään, tai teetkö sen oikein tai taistelet pitääksesi mielesi mielikuvissa, niin on parempi, että lopetat ja vain nukahdat rauhallisin mielin. Hiljainen tyyneyttä luova meditaatio ennen nukkumaan menoa on paras tapa rauhoittaa levoton mieli ajatuksineen ja tunteineen.

Vain muutama prosentti ihmisistä on taitavia visualisoijia ja pystyvät näkemään mielessään selkeitä kuvia. Toiset ihmiset pystyvät keskittymään paremmin tuntemuksiin, tunteisiin, liikkeeseen. Jotkut saavat yhteyden asiaan sanojen tai käsitteiden avulla. Käytä harjoitusten apuna sellaista aistikanavaa, joka on sinulle itselle luontaisin ja voimakkain. On esimerkiksi turhaa pinnistellä mielikuvien kanssa, jos niillä ei saa mitään yhteyttä rauhallisuuteen. Toisaalta omia aistejaan ja käsityskykyään voi parantaa opettelemalla ja harjoittelemalla.

Lännessä punainen väri tarkoittaa yleensä aktiivisuutta, joskus rauhattomuuttakin, ja voi olla hankalaa rauhoittaa itsensä tätä väriä kuvitellen. Voit käyttää myös muita värejä, jos rauhoitut niillä paremmin. Voit myös kuvitella itsesi johonkin rauhalliseen paikkaan tai ympäristöön ja nukahtaa siellä. Voit käyttää perinteisiä tiibetiläisiä symboleja, kun ne tulevat sinulle paremmin tutuiksi.

Toista rauhoittumisharjoitus aina kun havahdut itsestään yöllä hereille ja olet nukahtamassa uudestaan. Voit ensin kerrata mielessäsi niitä unia, jotka muistat ja miettiä oliko niissä rauhallisuutta. Jos muistamasi unet olivat yrityksestäsi huolimatta levottomia tai sekavia ja olit niiden heiteltävänä, voit elää unen uudestaan, mutta kuvittele unen tilanteet ja reaktiosi tällä kertaa levollisuuden ja rauhallisuuden ja tasapainon täyttämäksi. Aamulla voit miettiä, onko elämässäsi jotain joka saa aikaiseksi samaa levottomuuden tai rauhattomuuden tunnetta päivällä. Seuraa viikon aikana muuttuvatko unesi tai päiväsi rauhallisemmiksi.

Selkounien näkeminen on hyvin hankalaa levottomalla mielellä, joten kannattaa panostaa itsensä rauhoittamiseen iltaisin ja yön mittaan, jolloin unistakin alkaa tulla rauhallisempia.

Kun asetat mielesi harjoitukseen ja uniisi, saatat alkaa havahtua itsestään luonnollisen unirytmisi mukaan useita kertoja läpi yön. Perinteisissä unijoogaharjoituksissa herätään kolme kertaa yön aikana noin kahden tunnin välein tekemään harjoitus. Kiireisessä elämässä riittää vähempikin.

Nukahda rauhallisuuteen läpi yön

1. Tee valmistelevat harjoitukset jotka sopivat sinulle. Rauhoitu yöhön jo hyvissä ajoin.

2. Päätä seurata unissasi rauhallisuuden tunnetta

3. Nukahda sulautuen rauhallisuuteen esimerkiksi kuvittelemalla kurkun alueelle punaisena hohtava nelilehtinen lootuskukka ja sen keskellä kristallin kirkkaana hohtava A-tavu.

4. Muistele ja kertaa unesi kun havahdut. Löytyykö niistä rauhallisuutta?

5. Elä uudestaan muistamasi uni läpi kuin näkisit sen uudestaan, tällä kertaa rauhallisuudesta käsin.

6. Nukahda uudestaan rauhallisuuden harjoitukseen.

7. Onnittele itseäsi ja koe syvää tyytyväisyyttä jokaisesta edistymisaskeleesta unijoogaharjoituksessasi viimeistään aamulla.



« Takaisin aiheisiin