Valveharjoitukset

Päivällä

Aina kun muistat pysähtyä hetkeen:

1) Karmisten jälkien muuntaminen: Ajatellaan syvästi tietoisena ja läsnäolevana ulkoisista aistikokemuksista "Tämä on unta"

Lue ja kuuntele harjoitus Miellyttäviä harjoituksia osiossa.

2) Takertumisen ja torjunnan poistaminen: Ajatellaan syvästi tietoisena ja läsnäolevana sisäisistä tuntemuksista, ajatuksista, tunteista ja reaktioista että "Tämä on unta".

Tietoisuus muuntaa totunnaisen kokemistavan jälkiä, koska reagoiva ja erotteleva mieli ei voi seurata totunnaisia reagointitapojaan, kun niistä on tietoinen. Se luo mieleen enemmän avoimuutta ja joustavuutta tilanteissa, joiden läpi menee normaalisti "automaattiohjauksella" täysin tiedostamatta kuin unessa. Tietoinen läsnäolo pysäyttää mielen virran heittelehtimisen ulkoisten asioiden mukana sekä päivällä että unessa.

Illalla

3) Pyrkimyksen voimistaminen: Illalla ennen nukkumaan menoa voit käydä vielä päivän tapahtumat läpi ja miettiä missä tilanteissa olisi voinut muistaa tietoisen läsnäolon ja unet. Tuo kireisiin kokemusten muistoihin avoimuutta ja läsnäoloa, jotta ne eivät muodostaisi sinulle kurjia unia yöllä. Päätä syvästi tehdä yöharjoitukset, mitkä ne sitten tällä viikolla ovatkaan esim. unien muistaminen, tietyssä ominaisuudessa nukahtaminen tai jokin muu. Voit myös pyytää tai rukoilla opettajalta kuten Tenzin Wangyal Rinpochelta, tai muulta voimahahmoltasi, että saat voimia onnistua unijoogaharjoituksissa.

Ennen nukahtamista voi tehdä Yhdeksän puhdistavaa hengitystä, Gurujooga visualisaation ja suojelevien dakinien kuvittelun tai kehitä jokin oma nukkumaanmenotapa, jolla voit tuntea itsesi turvatuksi ja rauhoittuneeksi.

Tärkeintä on että onnistuisit nukahtamaan rauhallisessa mielentilassa. Tällöin unistasi tulee rauhallisia. Jos nukahdat levottomana, ovat unesi ja suurin osa yötä levottomia. Haluatko viettää koko vuorokauden levottomana? Mielen rauhoittaminen ennen nukkumaan menoa joko muodollisilla harjoituksilla tai sitten vain tyyntymällä iltaan, on parasta, mitä voit tehdä unijoogaharjoituksessasi.

Aamulla:

4) Unimuistin ja innostuksen kehittäminen. Unien muistelu, arvostus ja onnistumisista iloitseminen. Muistellaan unia heti havahduttua, viimeistään aamulla. Mietitään unia ja pohditaan, oliko niissä joitakin arkipäivän karmallisia jälkiä, eli totunnaisia reaktio- ja tunnetapoja. Erityisesti toistuviin uniteemoihin kannattaa kiinnittää huomiota, koska tällaisiin asioihin voi tuota tietoisuutensa päivällä ja harjoitella unen tunnistamista voimakkaimmin toistuvien reagoimis tapojen jälkien avulla. Jaa unesi jonkun sinulle tärkeän ihmisen ja niistä kiinnostuneen kanssa kuten kumppanisi, lapsien, työtoverin tai vaikka lemmikin kanssa.

Muista onnitella itseäsi kaikista pienistäkin edistysaskelista: jokaisesta muistetusta unesta, jokaisesta aikomuksesta paneutua uniharjoituksiin. Jokaisesta pitenevästä unimuistin pätkästä sekä elävyyden ja kirkkauden vaikutelmista, joita alkaa hiipiä uniisi kiinnittäessäsi niihin enemmän huomiota. Näin harjoituksesta tulee sinulle hauskaa ja miellyttävää ja ne tarjoavat onnistumisen elämyksiä. Suuret oivallukset tulevat sitten aikanaan kun jaksat kannustaa itseäsi unipolullasi.



« Takaisin aiheisiin