Tervetuloa unien avarampaan maailmaan

Unijoogan teemoja

Nämä aiheet käydään yleensä läpi kerran viikossa kurseilla. Voit edetä omaan tahtiisi. Muista että tietoisuus unissa kaipaa aikaa ja harjoitusta. Innostu unijoogasta päivin ja öin. Siirry eri aiheisiin alla olevan yhteenvedon linkeistä tai sitten ylävalikosta.

Unijooga on sisäistä mielen joogaa. Unijooga on heräämistä. Lisäämällä tietoisuuttasi päivällä lisäät sitä myös öisin. Jossain vaiheessa saatat tunnistaa unen sitä nähdessäsi. Tällaista tietoista unitilaa kutsutaan selkouneksi. Sana jooga tarkoittaa yhdistämistä. Mielen ja kehon yhdistämistä. Taivaallisen ja maallisen yhdistämistä. Tietoisen ja tiedostamattoman. Uni- ja valvemaailman yhdistämistä yhdeksi eheäksi kokonaisuudeksi.

Lue lisää »

Tietoisuus unissa on hyvin vaikeaa, jos ei mahdotonta, mikäli et muista uniasi, tai muistat vain muutaman unen kuukaudessa tai harvemmin. Jokainen näkee unia lähes kaksi tuntia yössä. Vain niiden muistaminen on hankalaa. Onneksi unimuistiaan voi kehittää helposti ja se alkaa arvostamalla uniasi enemmän. Lue alta kuinka parannat unimuistiasi ja keskity tähän koko kurssin ajan joka yö.

Lue lisää »

Unijoogaa päivällä? Unessa emme yleensä tule ajatelleeksi, että se on unta. Tämä johtuu siitä, että meillä ei ole syytä kyseenalaistaa todellisuuttamme myöskään päivällä. Vaikka unijooga on yöharjoitusta, siinä onnistumisen määrää se, miten käytät mieltäsi päivällä. Unessa olet autuaan tietämätön harjoituksestasi, joten innostu päiväharjoituksista. Ne tuovat mukavan ja jännittävän lisän arkeesi sekä unet lähemmäksi myös valve-elämääsi.

Lue lisää »

Unijoogan yöharjoitukset keskittyvät kehittämään uneksijalle tiettyjä ominaisuuksia, joita tarvitsee unipolullansa edistymiseen ja edesauttamaan tietoisuuden lisääntymistä unissa. Ensimmäinen näistä on rauhallisuus. Tärkein hetki unijoogassa on nukahtamisen hetki. Näemme usein unia aiheesta jossa mielemme on nukahtamishetkellä. Jos nukahdat levottomana, näet levottomia unia ja heräät levottomana. Käytä siis iltasi rauhoittuen ja valmistautuen uneen jo hyvissä ajoin ja nukahda rauhallisuuteen.

Lue lisää »

Tavalliset unet ovat sumeita ja olemme tiedostamattomien viettien ja mielleyhtymien heiteltävinä kuin syksyn lehdet tuulessa. Lisäämällä kirkkautta mieleesi ja uniisi, olet niissä enemmän läsnä ja ne tulevat elävämmiksi ja rikkaammiksi. Alat jo unen aikana ihastella sen värikylläisyyttä tai syvyyttä. Vähitellen huomaat että unen rajutkin tapahtumat eivät hätkäytä sinua enää niin paljon vaan voit säilyttää kirkkaan vakaan mielen vaikka et ehkä vielä tule tietoiseksi unesta.

Lue lisää »

Tarvitset läsnäolon voimaa tullaksesi tietoiseksi unesta. Jos mielesi virtaa hallitsemattomasti asiasta toiseen, on tietoisuus lähes mahdotonta. Opettele pysähtymään hetkeen ja nauttimaan olostasi ja kokemuksistasi ilman että mielesi lentää jossain täysin muualla. Alat olla läsnä enemmän myös unikokemuksessasi. Ihmismielen on vaikea ymmärtää että kaikki voi olla hyvin sellaisenaan. Haluamme ja takerrumme johonkin itsemme ulkopuoliseen asiaan tai sitten toivomme pääsevämme jostain eroon ja vastustamme jotain muuta. Läsnäolemalla omassa kokemuksessaan, sellaisena kuin se on, opimme hyväksymään ja nauttimaan elämästämme sellaisenaan. Tämä tuo sisäämme syvän rauhan joka siirtyy myös uniin.

Lue lisää »

Unet voivat olla pelottavia. Jotta pystyisit nauttimaan unista ja tiedoisuudesta niissä, on hyvä opetella kohtaamaan myös pelottavat asiat. Suurin pelko on tuntemattoman pelko, joten tutustu uniisi ja unimaailman lainalaisuuksiin. Muista, että makaat turvallisesti sängyssäsi, ja kaikki mitä pelkäät, tapahtuu vain mielesi sisällä, vaikka tapahtumat ja olennot olisivat kuinka hurjia tahansa unissasi. Ylität pelkosi kohtaamalla pelottavat asiat rohkeasti. Paras asenne on hyväksyvä myötätunoinen asenne. Suurin tukesi on hiljaa läsnäolevana säteilevä mielesi, jolloin mikään ei voi heilauttaa mielenrauhaasi tai tasapainoasi unissasi eikä myöskään valveilla.

Lue lisää »

Mitä tehdä, kun tulet tietoiseksi unessa? Voit tehdä mitä vain! Voit lentää ja taikoa. Perinteiset tiibetiläiset harjoitukset opettavat ohjaamaan unia mielen joustavuuden kehittämiseksi, jotta voit huomata ettei sinun tarvitse olla omien unien heiteltävänä, vaan voit itse vaikuttaa siihen, miten mielesi reagoi eri tilanteissa. Voit harjoitella taitoja tai oppia kohtaamaan turvallisessa ympäristössä asioita elämässäsi jotka kaipaavat eheyttä.

Lue lisää »

Mitä hyötyä on unijoogasta? Mitä hyötyä on jos pystyt olemaan unissasi sekä elämässäsi enemmän läsnä ja kokea suurta tyytyväisyyttä sekä elämän iloa yksinkertaisesta olemassaolon tunteesta? Haluaisitko tavata ihmisen joka huokuu syvää mielenrauhaa, iloa, myötätuntoa ja rakkautta kun olet hänen kanssaan? Saisitko voimaa tällaiseltä ihmiseltä? Voit itse olla tämä ihminen. Unijoogasta ja buddhalaisista harjoituksista on paljon iloa itsesi lisäksi myös kaikille, jotka kohtaat. Maailma on hyvin erilainen paikka vapautunein silmin. Tuo tuota iloa ja mielenrauhaa myös muiden elämään - tutuille ja tuntemattomille.

Lue lisää »

Tiibetiläisessä bön-buddhalaisuudessa on paljon miellyttäviä harjoituksia, joita tehdään kehon, puheen tai tunteen sekä mielen tasoilla. Päämääränä on mielen ja kehon tuominen eheäksi kokonaisuudeksi. Lataa puhelimeesi muutama mukava harjoitus, joita voit kuunnella missä haluat.

Lue lisää »

Linkkejä muihin sivustoihin, valikoitu kirjalista, videoita. Etsi lisätietoja selkounista ja unijoogasta.

Lue lisää »