Pelottomuuden kehittäminen

Creative Commons -lisenssi Tekijä on Gabe The Rogue

Pelottomia unia

Monet unet ovat pelottavia tai uhkaavia. Uneksijana meistä tuntuu toisinaan kuin olisimme unen uhreja, tahdottomasti oman mielikuvituksemme heiteltävissä. Viimeisessä yöharjoituksessa keskitytään tämän kierteen katkaisemiseen.

Koska kaikki unet ovat oman mielikuvituksemme ja totunnaisten reaktioidemme sekä hienovaraisten ennekko-oletustemme värittämiä, miksi pelkäisimme omaa mieltämme? Jos piirrät pelottavan kuvan paperille, niin pelkäätkö sitä? Samoin mielemme piirtää meille unet. Ne vaikuttavat elävämmiltä ja todellisimmilta kuin paperipiirrustukset, mutta ne eivät voi vaikuttaa meihin yhtään sen enempää, jos emme itse anna tapahtua niin.

Pelottavampienkin unitilanteiden keskellä voit aina ajatella, että lepäät rauhassa omassa sängyssä lämpimien peittojen alla täysin turvassa. Heittäydy uneen pelottomana ja kohtaa mikä tahansa, mitä mielesi tuokin sinulle unissa vastaan.

Tiibetiläisessä bön-perinteessä unijoogan on katsottu valmistavan ihmistä kuolemanjälkeiseen välitilaan ennen seuraavaa jälleensyntymää. Tiibetiksi tällaista tilaa kutsutaan bardo-tilaksi ja Tiibetiläinen kuolleiden kirja kuvaa sen eri vaiheita. Kerrotaan, että ihminen kohtaa tuossa tilassa oman mielensä ja elämänsä muistojen nostattamat pelottavat näyt oman olemuksen hajotessa tyhjyyteen. Jos on kouluttanut mielensä näkemään selkounia, pystyy kohtaamaan nuo näyt mieli rauhallisena, kirkkaana, läsnäolevana ja pelottomana. Tiibetiläisessä ajattelussa kuoleman jälkeinen hetki on oivallinen tilaisuus valaistumiseen, jos sen osaa käyttää hyväksi.

Vaikka ei uskoisi kuoleman jälkeiseen elämään, voi näistä harjoituksista hyötyä valve- ja unielämässään. Ajattele, miten elämäsi ja uniesi tiukimmat ja ahdistavimmat kokemukset muuttuvat, jos pystyt kohtaamaan ne rauhallisena, kirkkaassa ja pelottamassa mielentilassa ja syvästi läsnäolevana. Miten muiden ihmisten tai mielesi luomien unihahmojen reaktiot muuttuvat, jos he kohtaavat tällaisen kirkkautta, valoa ja lämpöä hehkuvan olennon. Harva pystyy vastustamaan läsnä olevan mielen lumovoimaa.

Pelottomuuden kehittämiseen kuuluu mustan valopallon kuvitteleminen ja keskittyminen salaisen chakran alueelle haarojen väliin peräaukon lähettyville. Tuomalla mielen tietylle kehon alueelle ajatellaan tiibetissä auttavan mielen tiettyjen ominaisuuksien alueelle. Salaisen chakran ajatellaan liittyvän nälkäisten henkien helvetin maailmaan ja tuottavan pelottavia unia, joissa uneksija voi harjoitella pelottomuutta kohtaamalla nuo hurjat mielikuvat omassa itsessään.

Voit edelleen kiinnittää huomion nähtyihin uniin aina herätessäsi keskellä yötäkin ja pohtia oliko niissä aihepiirejä, jotka olisit voinut kohdata pelottomammin. Aina kun nukahdat uudestaan, tee harjoitus ja päätä kohdata kaikki pelottavat asiat rohkeasti.


« Takaisin aiheisiin