Läsnäolon voimistaminen

Creative Commons -lisenssi Tekijä on Carl Jones

Voimakkaita unia

Mielen rauhallisuus ja kirkkaus mahdollistaa voimakkaamman läsnäolontunteen kokemisen. Tavallisesti mielemme vaeltaa siellä täällä tulevaisuuden suunnitelmissa tai menneisyyden murheissa. Harvoin mielemme on siellä missä kehomme. Tämä on harmi, sillä menetämme samalle sen syvän tyydytyksen ja olemassa olon tunteen, jonka keho voi meille tarjota. Emme pysty olemaan onnellisia kuin omassa kehossamme, sillä tunteet tunnetaan kehossa. Tämän vuoksi on hyvä tuoda mieli välillä omaan läsnäoloon, eikä antaa sen vaellella muualla omissa kuvitelmissa tai murheissa.

Tiibetiläisessä bön-buddhalaisuudessa on monia miellyttäviä harjoituksia, jotka voimistavat läsnäolon tunnetta ja tuovat mieleen vakautta, jotta ulkopuolelta tai unista tulevat häiritsevät ajatukset ja tunteet eivät vie meitä mukanaan kuin tuuli syksyn lehteä. Voit kehittää läsnäolon taitoasi esimerkiksi rauhoittumalla ennen nukkumaan menoa 9-puhdistavan hengityksen harjoituksella, tsa-lung viiden liikkeen kehon joogalla tai tyynnyttämällä mielesi shiné-meditaatiolla eli lepäämällä oman mielen rauhassa. Myös kolmen oven harjoitus on hyvin miellyttävä tapa rauhoittaa itsensä ja olla voimakkaasti läsnä siinä, mitä tapahtuu. Tällöin mielen läsnäolon tukena käytetään kehon levollisuutta, puheen hiljaisuutta ja mielen avoimuutta. Harjoitus on kuvattu tämän materiaalin lopussa.

Kolmannessa yöharjoituksessa voit käyttää tukena myös mustaa Hung-tavua, joka kuvitellaan sydämeen voimistamaan läsnäolon tunnettasi. Jälleen voi olla hankala yhdistää mustaa väriä voimakkuuteen tai läsnäoloon. Länsimaiselle ihmiselle musta on pahuuden ja kuoleman väri. Monia kauhistuttaa kuvitella musta väri sydämeensä. Eikö se ole kaiken elämän vastakohta? Tiibetissä ei ajatella näin, ja voit yrittää myös itse unohtaa omat ennakkoluulosi ja kulttuurin värittämät havainnointitavat. Mustaan liittyy myös Suomessa mukavia mielleyhtymiä kuten mustan silkkiset lämpimät kesäyöt loppukesällä eikä savusaunankaan lauteilla lempeiden löylyjen hyväilyssä niin valkoista ole.

Jos et muista miten Hung-tavu kirjoitettiin tiibetiksi, voit aivan hyvin käyttää eurooppalaisia kirjaimia HUNG. Mikset myös voisi käyttää suomalaista VOIMAA sanaa mielesi tukena ja sen keskittämiseksi harjoitukseen. Harjoituksen tarkoitus on sulautua ja nukahtaa voimakkaaseen läsnäoloon.

Aina havahtuessasi hereille, mieti mitä unta näit ja mieti, kuinka voimakkaasti läsnä olit unen tilanteessa. Kuvittele uudestaan unesi ja elää sen läpi voimakkaammassa läsnäolossa site,n että uni ei vie sinua enää mukanaan vasten tahtoasi.

Läsnäolosta tietoiseen uneen

Tiibetiläiset selkouniharjoitukset poikkeavat länsimaisista unitekniikoista siinä, että tietoisuus uniin tuodaan lisääntyneen tietoisen läsnäolon kautta. Länsimaisissa harjoituksissa tehdään todellisuustestejä, joilla muistitekniikoilla muistetaan tulla tietoiseksi unen aikana. Tämä on ok, mutta se se ei välttämättä kehitä tietoisen läsnäolon taitoa myös hereillä ja tuo näin paljon muuta hyötyä jokapäiväiseen elämääsi unien lisäksi.

Tiibetiläisten harjoitusten tarkoitus on herätä unen lisäksi myös valveilla niistä automaattisista havaitsemisen ja tuntemisen kaavoista, jotka olemme elämässämme oppineeet pienestä pitäen omassa perheessämme ja kulttuurissamme. Tämä tuo vapautta ja joustavuutta mieleemme myös valveilla kun ei tarvitse elää päiväänsä automaattiohjauksella joka hetki.

Tietoisuus uneen syntyy päiväharjoitusten kautta. Kun olemme enemmän läsnä päivällä, alamme olla enemmän läsnä myös unessa. Saatat alkaa huomata että alat olla enemmän läsnä unikokemuksissasi vaikka et vielä tiedostaisi niiden olevan unta. Tästä on lyhyt matka täyteen tietoisuuteen.

Ota mukaan nukahtamishetkeen voimakas halu ja aikomus tulla tietoiseksi seuraavasta unesta. Nukahda läsnäolon kokemukseen nauttien olostasi ja odota innolla millaisia unia näet tänä yönä. Jokainen nähty uni on mahdollisuus tulla tietoiseksi.


« Takaisin aiheisiin